“İnşaat Sektörüyle Övünmek Geri Kalmışlıktır”

Edremit Kitap Fuarı’nda konuşan Eski Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın “Sosyal demokrat belediyeler mühendislik projeleriyle değil, halkın refahını ve mutluluğunu yükseltecek politikalarla öne çıkmalı” derken, TBMM Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi’nin katıldığı söyleşide ise, Hamzaçebi “İnşaat sektörüyle övünmek geri kalmışlıktır” dedi.

Yalnızca Projecilikle Olmaz

Edremit Kitap Fuarı’nın altıncı günü Eski Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın’ın “Türkiye’de yerel yönetimler” başlıklı söyleşisiyle başladı. CHP Edremit İlçe Başkanı Yusuf Sel’in yönettiği söyleşide Karayalçın şunları söyledi: AKP Büyükşehirleri iflas etmiştir. Bundan dolayı Ankara’da metro yapımı Ulaştırma Bakanlığı’na, İstanbul’da Fikirtepe projesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredilmiştir. Projeler önemli ama sosyal demokrat belediyeler yalnızca projecilik yapmamalı. Çılgın proje hiç yapmamalı, çünkü proje hesap kitap işidir. Sosyal demokrat belediyeler mühendislik projeleriyle değil, halkın refahını ve mutluluğunu yükseltecek politikalarla öne çıkmalı. Sosyal demokrasinin temel ilkeleri saydamlık ve katılımcılıktır. Sosyal demokrasi de eşitlik ve özgürlük için vardır.

İnşaat Sektörüyle Övünmek Geri Kalmışlıktır

Cemil Yavuz’un yönettiği İstanbul Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi’nin katıldığı söyleşide ise Hamzaçebi, “Yeni bir devlet kuruyoruz diyorlar, söylediklerinin altında kalacaklar. Referandum sonucu 2019 Cumhurbaşkanlığı seçimini CHP adayının kazanacağını göstermiştir. Yalnızca inşaat sektörüyle övünmek geri kalmışlıktır” dedi.

Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Genel Başkanı Prof. Kemal Kocabaş ise fuarda yaptığı söyleşide Türkiye’de eğitim sisteminin dününü ve yarınını görseller eşliğinde somut örneklerle anlattı.

Birsen Temir Saraç’ın yönettiği söyleşide ise Prof. Anıl Çeçen, Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu, Avrasya yaklaşımını ve çözüm önerilerini anlatarak Türkiye’yi ayakta tutmak ve etkin bir hale getirmek için harekete geçme ve müdahil olma çağrısı yaptı.

Sosyal Demokrat Hareket Kendini Yenilemeli

Fuarın son konuşmacısı olan Necdet Saraç ise “Sosyal Demokrasi ve Türkiye” başlıklı söyleşisinde sosyal demokrasinin  tarihine vurgu yaptıktan sonra, 1950-80 arası sosyal devleti öne çıkaran sosyal demokrasinin Avrupa’da altın devrini yaşadığını ancak, merkeze yaklaştıkça, neo liberal politikalardan etkilendikçe iktidardan uzaklaştığını ve zayıfladığını anlattı. Dünya’da ve Türkiye’de sosyal devleti inşa edebilecek bir sosyal demokrat hareketin kendisini yenilemesi ve devrimcileşmesi gerektiğine vurgu yapan Saraç, “Demokratikleşme olmadan toplumsal eşitlik, eğitimde fırsat eşitliği, kamuculuk olmaz, toplumsal ve bölgesel barış inşa edilemez” dedi.

FUARDA 8. GÜN

20:00 Söyleşi-İmza: İçindeki gücün sırrını keşfet * Nuray Sayarı
19:00 Söyleşi-İmza: Alaturka Demokrasi * Sabih Kanadoğlu
20:00 Söyleşi-İmza: Filiz’in gözünden Sabahattin Ali * Filiz Ali